Enligt svensk grundlag har den som vill kontakta en journalist rätt att vara anonym. Men de flesta journalister är på tok för naiva när det gäller skyddet av källor.

På många medieredaktioners tipsarsidor utlovas anonymitet - men det enda sättet att ta kontakt med redaktionerna är ofta telefon, okrypterad e-post eller okrypterade webbformulär. Risken för att källan ska avslöjas är då överhängande - särskilt om källan skulle sitta på jobbet när kontakten tas.

Jag har under många år arbetat för att journalister ska ta ett större ansvar för sina källor, även i den digitala världen. Genom mitt engagemang i Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp, genom böcker och föreläsningar.

Bokomslag Digitalt källskydd

Boken Digitalt källskydd - en introduktion har hösten 2016 utkommit i sin tredje utgåva. Den har getts ut i samarbete mellan internetstiftelsen IIS och Journalistförbundet.

Föreläsningar och kurser

En timme, en halvdag eller en heldag - jag kan komma och föreläsa om digitala risker och lösningar. Hur du avslöjas av e-post, telefonen och det trådlösa nätverket - och hur du skyddar din trafik när du surfar på internet.